OTVORITEV VAŠKEGA JEDRA CEROVO IN RAZŠIRJENE NARAVOSLOVNE UČNE POTI PO SLEDEH VODOMCA

V soboto, 26. maja 2018, je bilo na Cerovem, kjer smo se zbrali ljubitelji narave, živali in dobre družbe, resnično veselo. Razlogov, da smo se zbrali prav tam, je bilo veliko. Glavni pa so bili trije: svečana otvoritev vaškega jedra v vasi Cerovo, otvoritev razširjene in obogatene naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca in srečanje evropopotnikov 2018.

Že v dopoldanskem delu prireditve smo tako svečano otvorili vaško jedro v vasi Cerovo ter razširjeno in obogateno naravoslovno učno pot Po sledeh vodomca, po kateri smo se seveda nato tudi sprehodili, popoldanski del prireditve je bil bolj sproščene narave, namenjen druženju, izmenjavi vtisov ter podelitvi priznanj evropopotnikom.

Ob otvoritvi vaškega jedra Cerovo in razširjene naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca so nas nagovorili predsednik Turističnega društva Cer Cerovo Marjan Koščak, predsednik Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji Jože Prah, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem in poslanec Državnega zbora RS Janez Janša.

»Danes je praznik našega društva in vesel ter ponosen sem, da smo danes prišli do cilja, ki smo si ga zadali pred dobrim letom. Za uspeh je zaslužen ekipni duh in dejstvo, da kljub temu, da smo vsi v stiski s časom, znamo stopiti skupaj in družno poprijeti za delo. Prav s to pozitivno energijo, sodelovanjem ter povezovanjem in predanostjo cilju smo uspeli pripeljati tudi projekt razširitve učne poti Po sledeh vodomca in izgradnje vaškega jedra do današnje otvoritve,« so bile uvodne besede predsednika Turističnega društva Cer Cerovo Marjana Koščaka. Kljub dolgi zimi ter vremenskim nevšečnostim jim je uspelo dokončati 5,2 km dolgo učno pot. S tem projektom pa se tako začenja povezovanje naravne in kulturne dediščine v naši občini: narave, gozdov, Županove jame in Tabora Cerovo.

Razširjena učna pot je nadgradnja učne poti v Logu, za katero je društvo leta 2014 prejelo tudi nagrado Turistične zveze Slovenije. Prepričani so, da bodo z njeno razširitvijo prispevali še nekoliko večji košček k spoštovanju narave ter ohranitvi gozdov, travnikov in njihovih malih in velikih prebivalcev. Projekt je izvedlo Turistično društvo Cer Cerovo v sodelovanju z različnimi partnerji in strokovnimi sodelavci, s pomočjo sponzorjev, podprt je bil tudi s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

»Dobrodošli v objemu gozda in v naročju travnikov,« so bile še besede, s katerimi nas je v ta slovesen dan na Cerovem popeljal Marjan Koščak.

Predsednik Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji Jože Prah je povedal, da so bile evropske pešpoti ustanovljene v Nemčiji, in sicer že leta 1969. Naslednje leto bomo tako obeležili 50 let. Ustanovljene so bile z enim glavnim vodilom, da poti so tiste, ki nas združujejo, združujejo nas v ljubezni do gozda, do narave, do sočloveka. To na Cerovem nedvomno tudi čutimo, domačini so uredili vaško jedro in nadgradili del evropske pešpoti E6, ki se začne na Finskem in poteka vse do Grčije. »Verjamem, da bomo vsi skupaj še nadgrajevali te naše evropske pešpoti, tri so v Sloveniji, poleg E6 sta še E7 in E12. Skratka, vesel sem, da se srečujemo na teh poteh in naslednje leto obsorej,« je še dejal Jože Prah.

»Kjer se konča Ljubljana in prične mehkoba dolenjskih gričev in zelenih dolin, tam se na zemljevidu nahaja občina Grosuplje. Popravljam. Tam se po novem v občini Grosuplje nahaja razširjena naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca. Iskrene čestitke,« pa nas je nagovoril župan dr. Peter Verlič.

To je projekt, ki v celoti ustreza naši občinski strategiji treh G-jev, gospodarno, gostoljubno in globalno. Gospodarno predvsem zato, ker toliko prostovoljnega dela, kot je bilo vloženega in ga vlaga v ta projekt predsednik društva Cer Cerovo Marjan Koščak z ostalimi člani društva in prijatelji, si kar težko predstavljamo. »Hvala lepa za ta vaš trud, za to energijo, ki ste jo vložili,« je dejal.

Gostoljubno zato, ker se na občini res trudimo biti prijazni do vseh, ki tu živimo, in do vseh, ki boste po tej naravoslovni učni poti hodili in jo doživljali. »Naj bo to kraj povezovanja, srečevanja, prijateljstva, dobre volje, pa tudi dobre energije,« je dejal župan.

Globalno pa predvsem zato, ker je tam stičišče evropske peš transverzale. Začnemo na Finskem, nadaljujemo čez Dansko, gremo po Nemčiji, en kos čez Avstrijo in Češko, pridemo v čudovito Slovenijo, nadaljujemo na Hrvaškem, malo s trajektom, in zaključimo v Grčiji. »Si predstavljate, kakšen potencial je to,« je dejal župan in še povedal, da je naša tiha želja, da bi na tem mestu nastal evropski center popotništva. »Ampak tukaj smo prekratki. Tukaj ministrstva, tukaj potrebujemo evropska sredstva, da jih v občini lahko dobro počrpamo. In tukaj potrebujemo sposobno vlado. Dragi rojak, dragi domačin, poslanec Državnega zbora Janez Janša, računamo nate. Srečno in uživajte!« je še dejal župan.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem pa nam je zaupal, da Zavod za gozdove Teden gozdov organizira že 40. leto, vedno konec meseca maja. V tem tednu skušajo poudariti pomen gozdov, ki ga imajo v gozdarstvu, za njihove lastnike, še bolj pa za vse nas. Nosilna tema letošnjega Tedna gozdov je Gozd je kultura. Povod za to temo pa je bil, da Evropa obeležuje leto kulturne dediščine.

Likovna podlaga Tedna gozdov 2018 je delo Caroline Ulaga, učenke iz Izole, ki je naslikala sliko Tišina – solze dreves v noči. S svojim likovnim delom je namreč zmagala na evropskem likovnem natečaju organizacije FAO ob Evropskem tednu gozdov 2017. Njen motiv ponazarja stisko slovenskih gozdov, ki so jih v zadnjih letih prizadele obsežne naravne ujme. Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem je Carolini Ulaga ob tej priložnosti podelil tudi priznanje.

Iskrene čestitke ob praznovanju, ob otvoritvi vaškega jedra in naravoslovne učne poti Po sledeh vodomca je domačinom, rojakom, pohodnikom izrekel tudi poslanec Državnega zbora RS Janez Janša.

»Veseli me, da je bilo v ta projekt vloženih tudi kakšna tretjina evropskih sredstev. Slovenija je članica Evropske unije, prispeva v evropski proračun in prav je, da znamo ta sredstva, ki so delno tudi naša, uporabljati za dobro vseh,« je dejal poslanec Janez Janša.

Bil je dvakrat na čelu slovenske vlade, ko smo se pogajali za ta sredstva, tako za proračunsko obdobje 2007 – 2013 kot tudi za 2013 – 2020, in Slovenija je vedno nekako potegnila daljši konec. Žal pa v tem zadnjem obdobju veliko sredstev ostaja neizkoriščenih. Vendar občina Grosuplje zagotovo ni krivec za to, saj v zadnjih dveh mandatih župana dr. Petra Verliča pri tem prednjači. »Uspeli ste izkoristiti za dobrih 20 milijonov evrov evropskih sredstev in ta umna investicija se v veliki meri vidi po praktično vseh krajevnih skupnostih v občini Grosuplje. Čestitke za to in želim si, da bi čim več slovenskih občin posnemalo ta svetal zgled,« je dejal in še povedal: »Sredstva so na razpolago, vendar pa je za to, da jih umno investiramo, potrebno umno vodstvo na ravni države, umno vodstvo na ravni občin in domačini, ki vidijo te priložnosti in jih znajo tudi izkoristiti. Iskrene čestitke gospodu Koščaku, motorju Cerovega, motorju razvoja, napredka. In samo želimo si lahko, da bi vsak kraj v občini Grosuplje, pa tudi v Sloveniji imel en tak motor na razpolago.«

Svoj govor je zaokrožil z mislijo: »V današnjem svetu, ki je svet hrupa, svet informacijske zasičenosti, svet tega, da je vsega polno okrog tebe, sta najbolj iskana dobrina mir in tišina. In na tej učni poti lahko vsak to najde. Zaradi tega se kar malo bojim, da boste morali kar malo odganjati tiste, ki bodo to dobrino prišli iskat sem na Cerovo, v to oazo miru. Kajti v tem sodobnem svetu je to bolj dragoceno kot pa naftni vrelci. Zavedajte se tega, čuvajte to in uživajte v tem.«

Na vrsto je prišel slavnostni prerez traku. Trak so prerezali: predsednik Turističnega društva Cer Cerovo Marjan Koščak, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji Jože Prah, glavni sponzor, predsednik nadzornega sveta podjetja Grča d. d. Blaž Miklavčič, direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem in poslanec Državnega zbora RS Janez Janša.

Vaško jedro Cerovo je bilo tako tudi uradno predano svojemu namenu, prišel pa je tudi čas, da razširjena in obogatena učna pot Po sledeh vodomca sprejme svoje prve pohodnike. Ta je sicer dolga 5,2 km in ljubitelje narave vodi iz vaškega jedra Cerovo skozi gozdni rob, mimo mokrotnih travnikov, do zaselka Podlom in izvira Podlomščice. Tam se nahaja dežela Podlomarjev. Naprej se pot dviguje po kraškem terenu do Županove jame ter nas pripelje do enega redkih ohranjenih protiturških taborov Tabora Cerovo. Pot nas nato vodi nazaj v vas Cerovo.

Za prijetno vzdušje na prireditvi so poskrbeli tudi člani Big banda Grosuplje in učenci Osnovne šole Louisa Adamiča, Podružnične šole Št. Jurij. Skozi prireditev pa nas je popeljal Primož Forte.

Videoposnetek otvoritve si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: www.grosuplje.si 

 

Contact

Do you have any questions? Contact us.

Contact us