Evropska poslanca Patricija Šulin in Wim Van de Camp na obisku v Občini Ivančna Gorica – med drugim spoznala tudi MRC

V okviru Regionalnega foruma za razpravo je Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pripravila konferenco "Transport in turizem, priložnosti in pasti". Namen konference je bil vzpostavitev dialoga med evropskimi poslanci, odgovornim poročevalcem Evropskega parlamenta, strokovnjaki in akademiki na temo priložnosti in izzivov EU na področju transporta in turizma ter analiza stanja, razvoja in priložnosti za regijo in Slovenijo na teh področjih.

Sogovornika na konferenci sta bila, poleg drugih strokovnjakov teh področij, tudi poročevalec v Evropskem parlamentu o izvajanju bele knjige o prometu Wim Van de Camp in evropska poslanka Patricija Šulin, ki ju je dan prej, v četrtek, 9. marca 2017, v občini Ivančna Gorica gostil župan Občine Ivančna Gorica, gospod Dušan Strnad. Sprejema pri županu Dušanu Strnadu so se udeležili tudi župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, župan občine Trebnje Alojzij Kastelic, vodja Medobčinskega razvojnega centra Jasmina Selan, direktor občinske uprave Grosuplje mag. Dušan Hočevar, direktor Zavoda Prijetno domače Miha Genorio in podžupan ivanške občine, Tomaž Smole.

Uradnemu pogovoru v občinski sejni sobi je sledil obisk podjetja Akrapovič in srečanje z lastnikom podjetja Igorjem Akrapovičem, proizvajalcem vrhunskih izpušnih sistemov za motorje z notranjim izgorevanjem. Razlogi za obisk ivanškega podjetja je preprost, saj je g. Wim van de Camp velik navdušenec nad delom g. Akrapoviča, kot je povedal. Doma ima kar štiri motorje opremljene z izpušnimi sistemi te znamke.

Evropska poslanka Patricija Šulin je med srečanjem povedala, da je kolega Wima v Slovenijo povabila z namenom, da si od bližje pogleda prednosti in slabosti slovenskega turizma in infrastrukture. Wim je namreč predsednik delovne skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu na Odboru za promet in turizem, katerega nadomestna članica je tudi Šulinova. Poleg tega pa je dodala, da je namen njihovega obiska je seveda tudi pogled iz turistične strani, saj turizem v EU predstavlja kar 10 % BDP, in zaposluje kar 13 milijonov ljudi, torej to pomeni kar 12 % vseh delovnih mest v EU.

Izredno jo je razveselilo tudi dejstvo, da sta obisku prisostvovala tudi župana sosednjih občin, Grosuplja in Trebnjega in dodala, da omenjene občine med seboj odlično sodelujejo in so lahko vzor marsikaterim občinam v Sloveniji.

Župan Dušan Strnad je v izjavi za javnost povzel, da so evropski delegaciji med drugim predstavili tudi Medobčinski razvojni center (MRC), ki je bil ustanovljen z namenom povezovanja, pridobivanja sredstev in priprave projektov, s katerimi bi lahko kandidirali na različnih razpisih v evropski uniji. Sicer se župan Občine Ivančna Gorica zaveda, da je glavnina dela na občinah, ki imajo jasno vizijo razvoja, vendar pa hkrati meni, da so povezave ključne za uspeh ter da je dobrodošla vsaka pomoč.

Evropska poslanca sta si po odhodu iz Ivančne Gorice ogledala še Luko Koper, sodelovala pri okrogli mizi na temo prometa in turizma ter obiskala podjetje Pipistrel v Ajdovščini.

Povzeto po: www.ivancna-gorica.si
Fotografije: Gašper Stopar, Občina Ivančna Gorica

Contact

Do you have any questions? Contact us.

Contact us