TEDEN LJUBITELJSKE KULTURE: FOLKLORNI VEČER VSEH FOLKLORNIH SKUPIN ZKD GROSUPLJE

V četrtek, 14. maja 2018, se je po vsej Sloveniji začel teden ljubiteljske kulture, v okviru katerega se bo do 20. maja po Sloveniji odvilo več kot tisoč dogodkov. Med njimi je tudi Folklorni večer vseh folklornih skupin Zveze kulturnih društev Grosuplje, ki se je v petek, 11. maja 2018, odvil v Kulturnem domu Grosuplje.

Letošnji teden ljubiteljske kulture je namreč posvečen folklorni dejavnosti, ki je v Sloveniji med ljudmi izjemno priljubljena. Okoli 10.000 aktivnih članov pleše v več kot 500 folklornih skupinah. Kar pet, med njimi dve mladinski in ena otroška, jih deluje v naši občini, na kar smo zelo ponosni.

Naša folklora ima najdaljšo tradicijo v Račni, saj v Kulturnem društvu Franceta Prešerna Račna plešejo že od leta 1981. In kar nekaj folklornikov, ki so takrat zasnovali delovanje folklore v Račni, še danes prihaja na vaje. Tudi mentorica odrasle folklorne skupine KD Franceta Prešerna Račna Olga Gruden. Prav ta folklorna skupina se nam je z igro, pesmijo in plesom na odru predstavila prva. Oder je nato zavzela mladinska folklorna skupina KD Sv. Mihaela Grosuplje, ki jo vodi Veronika Kalar. Sledila ji je otroška folklorna skupina Rege KD Franceta Prešerna Račna, prav tako pod vodstvom Olge Gruden, v kateri plešejo otroci, ki obiskujejo Podružnično osnovno šolo Kopanj. Naslednji so se na odru zavrteli člani mladinske folklorne skupine KD Franceta Račna, ki jo vodita že omenjena Veronika Kalar in Urška Hlupič, folklorni večer je zaokrožila odrasla folklorna skupina KD Sv. Mihaela Grosuplje, tudi to vodi Urška Hlupič.

Ta večer, skozi katerega nas je popeljala Larisa Daugul, pa je bil tudi praznično obarvan. Mladinska folklorna skupina KD Sv. Mihaela Grosuplje je namreč za več kot 5-letno ustvarjalno delovanje na področju folklore, ohranjanje nematerialne dediščine, obujanje ljudskega izročila ter promoviranje nacionalnih in lokalnih, v tradicijo zakoreninjenih identitet prejela bronaste Maroltove značke, ki jih podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Bronaste Maroltove značke je članicam in članom društva podelila Simona Zorko iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Ivančna Gorica.

Olga Gruden, ki je pred 37 leti v Račni zanetila iskrico folklorne dejavnosti, njen plamen pa močno gori še danes, pa je ob tej priložnosti prejela posebno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Ivančna Gorica. Priznanje ji je podelila predsednica Zveze kulturnih društev Grosuplje Majda Fajdiga.

Naj ob koncu omenimo, da je letošnje leto Evropsko leto kulturne dediščine, katerega pisan mozaik seveda sestavlja tudi folklora. V okviru Evropskega leta kulturne dediščine se poudarja pomen medkulturnega dialoga, preko katerega se odkriva, raziskuje in sprejema različne kulture, hkrati pa krepi evropsko državljanstvo in zavest lokalne skupnosti.

To je tudi namen mednarodnega projekta, v katerem sodeluje Občina Grosuplje - RECOV - REthinking COllaborative Values for public services, in ga sofinancira Evropska unija.

Poleg Občine Grosuplje v projektu sodeluje še devet drugih evropskih občin, vodilni partner v projektu je Mestna občina Skopje. V okviru projekta bodo v naslednjih dveh letih v Makedoniji, Italiji, na Portugalskem in v Belgiji potekali tudi štirje sestanki in na vsakem bodo lahko sodelovali štirje naši občani.

Zainteresirani občanke in občani ste torej lepo povabljeni k sodelovanju, za vse potrebne informacije se lahko obrnete na Zvezo kulturnih društev Grosuplje ali na Medobčinski razvojni center občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Trebnje.

Vir: www.grosuplje.si 

Contact

Do you have any questions? Contact us.

Contact us