Občina Grosuplje

Občina Grosuplje leži na jugovzhodnem robu slovenskega glavnega mesta Ljubljane, kjer se konča ljubljansko Barje in začenja značilna dolenjska pokrajina. Pokriva 134 km² in ima 20.181 prebivalcev. Znana je po svoji bogati kulturni dediščini in naravnih lepotah. Med bolj zanimive sodijo: Županova jama, Radensko polje, Tabor Cerovo in Magdalenska gora.

Kraj Grosuplje je dokaj mlado naselje, ki je od Ljubljane oddaljeno dobrih 15 minut vožnje po avtocesti v smeri proti Zagrebu. Geografsko je skoraj vse območje občine zajeto v Grosupeljski kotlini, ki jo obkrožajo okoliška hribovja, za katera so značilne številne manjše doline in kraška polja. Prvi zapisi imena Grosuplje segajo v leto 1136, arheološka izkopavanja pa so pokazala, da je bilo območje naseljeno že okoli 500 let pr.n.š.

Mestna knjižnica Grosuplje je osrednja knjižnica za območje občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje. Začetki knjižničarstva segajo v čas pred drugo svetovno vojno. V letu 2007 je Grosuplje dobilo novo knjižnico, ki je uvrščena med najlepše knjižnične zgradbe Evrope, arhitekta pa sta za obnovo stare hiše z modernim prizidkom leta 2007 prejela Plečnikovo medaljo.

Grosuplje – mesto kipov: V letu 2004 se je pričel projekt »Grosuplje – mesto kipov«. Od takrat se vsako leto v drugi polovici avgustu odvijajo kiparski simpoziji pod gradom Boštanj. Tu se zberejo uveljavljeni kiparji, ki kiparijo v kamnu. Ob koncu simpozija so vsi kipi razstavljeni na izbranih mestih in slovesno predani meščanom Grosupljega. V treh letih je bilo izdelanih 19 kipov, ki krasijo mesto Grosuplje in okolico.

Linija javnega potniškega prometa 3G: Od leta 2011 deluje nova linija javnega potniškega prometa 3G. Linija omogoča potnikom  iz Grosupljega v Ljubljano potovati 50 procentov ceneje. Tudi v imenu linije se izraža dolgoročna strateška vizija razvoja občine Grosuplje, ki smo jo poimenovali: VIZIJA 3G - Gospodarno, Gostoljubno, Globalno ali angleško: Grosuplje goes green.  

Železniški promet: Železniška proga, ki poteka skozi Grosuplje, ima dolgo, preko 100 letno zgodovino. Predstavlja glavno prometno povezavo skozi Grosuplje med Zagrebom, Trstom, Dunajem in drugimi deli Evropi. To vrsto potniškega prometa uporabljajo tako študenti, delavci in drugi, ki pogosto potujejo v Ljubljano ali druge dele Slovenije. 


Površina: 134 km²
Prebivalstvo: 20.181 (1.7.2016)
Število naselij: 67
Število krajevnih skupnosti:10

Župan Občine Grosuplje

Dr. Peter Verlič»V občini imamo vizijo, da naš prostor upravljamo gospodarno, razvijamo gostoljubno in usmerjamo globalno, medobčinski razvojni center pa je korak prav v tej smeri. V prioritetah, ki jih je Evropska unija zapisala v svojih strateških dokumentih za obdobje 2014-2020 se zares prepoznamo in skupaj bomo poskušali to tudi izkoristiti, s centrom pa smo zagotovili profesionalizacijo, ki je potrebna za uspešno črpanje sredstev.«

Kontakt

Imate vprašanje? Stopite v stik z nami.

Kontaktirajte nas