Občina Ivančna Gorica

Nekako na pol poti med Ljubljano in Novim mestom, obdana z mehkimi dolenjskimi griči, odeta v preproge zelenih travnikov in gozdov, zavita v skrivnostno prepletanje preteklosti s prihodnostjo, leži občina Ivančna Gorica. Pod sloganom Prijetno domače - občina Ivančna Gorica vas bo pričakalo občinsko središče Ivančna Gorica in vas na sobotni tržnici povabilo tudi k spoznavanju okoliških krajevnih središč. Muljave, kjer stoji znamenita rojstna domačija pisatelja Josipa Jurčiča, mesta Višnja Gora s srednjeveškim jedrom pod budnim očesom Starega gradu ali Stične, kjer si od naglice sodobnega sveta lahko odpočijete duha med belimi menihi v starodavnem cistercijanskim samostanu. V sosednjem Šentvidu lahko zapojete v največjem slovenskem pevskem zboru ali pa se podate proti jugu občine in obiščete izvir zelene lepotice Krke in posedite ob njenih bregovih vse tja do Zagradca, kjer še danes zadiši po domači moki in kruhu. Omamen vonj gozdov, ki ga tako dobro poznajo gobarji, vas popelje v Ambrus, lahko pa se prepustite uživanju ob žlahtni kapljici, ki uspeva v okolici Temenice. Utrip živahnih podeželskih krajev vas čaka tudi ob zgornjem toku reke Temenice v Sobračah, pristno kmečko življenje še vedno lahko najdete v Dobu pri Šentvidu, v njegovi okolici pa slikovito krajino in številne kraške pojave. Spet drugi se lahko podate po razgibanih hribih in okusite domačnost kmetij v okolici Metnaja.

Obiskovalce skozi vseh dvanajst biserov občine Ivančna Gorica popelje Krožna pot Prijetno domače. Ne glede na kakšen način se podate na pot; peš ali s kolesom, kot avtomobilski izlet z družino, na konju, ali pa vseh 12 točk celo pretečete, boste ob tem lahko uživali v prijetnem valovanju pokrajine, spoznavali znamenitosti in se mogoče prepustili tudi pozabljenim občutkom domačnosti iz časa vašega otroštva. Ob obisku vsakega od dvanajstih krajev poiščete v središču kraja informacijsko tablo, kjer se podučite o znamenitostih in ostali ponudbi kraja in okolice, svoj obisk pa z žigom zabeležite v popotni kartonček.

Občina Ivančna Gorica danes

Danes občina Ivančna Gorica s svojimi 137 naselji in 12 krajevnimi skupnostmi predstavlja razmeroma hitro rastoče območje, ki dobro uveljavlja svojo ugodno prometno lego, omogoča trajnostni razvoj gospodarstva in obrti, ter prebivalcem zagotavlja kvalitetno raven bivanja. V občini je izredno bogata dejavnost številnih društev s področij kulture, športa gasilstva in ostalih društvenih dejavnosti, posebno pozornost pa občina poleg razvoja gospodarstva namenja izobraževanju, zdravstvu, skrbi za starejše občane in medgeneracijskemu sodelovanju, lokalni samooskrbi, energetski učinkovitosti, premišljenemu prostorskemu razvoju in turizmu, kjer svoje produkte trži pod blagovno znamko Prijetno domače - občina Ivančna Gorica.


Površina: 227 km²
Prebivalstvo: 16.241 (1. 7. 2016)
Število naselij: 137
Število krajevnih skupnosti: 12

Župan Občine Ivančna Gorica

Dušan Strnad»Če želimo kot občina uspeti, moramo sodelovati tako znotraj občine kot tudi preko njenih meja – z drugimi, sosednjimi občinami. Vesel sem, da smo z občinama Trebnje in Grosuplje v zelo hitrem času vzpostavili to skupno občinsko upravo, ki smo jo poimenovali medobčinski razvojni center. Pri naši treh občinah gre za tri sorodne občine, tako po legi kot številu prebivalcev seveda pa tudi po ciljih, kar je najbolj pomembno.«

Kontakt

Imate vprašanje? Stopite v stik z nami.

Kontaktirajte nas