Občina Trebnje

Ujeta v objemu Temenice, v razgibanem prostoru na stičišču alpskega, dinarskega in panonskega sveta, leži občina Trebnje. Dobrodošli v zeleno - modri pokrajini!

V središču občine se nahaja mesto Trebnje, ki je linearno, urbanizirano naselje v dolini spodnjega toka reke Temenice. Ta je poleg Ljubljanice ena izmed najbolj znanih slovenskih ponikalnic. Skozi stoletja je Temenica ustvarila najdaljšo slepo dolino v Sloveniji, in je - s svojimi številnimi koriti in poplavnimi površinami - od nekdaj močno vplivala na življenje in delo domačinov. Kot je razvidno iz bogate rimske dediščine občine, je Trebnje ali Praetorium Latobicorum že v rimski dobi postalo ena izmed najpomembnejših postaj na meji med Panonijo in Italijo. Danes ima mesto nekoliko več kot 3.600 prebivalcev, število pa stalno narašča, kar je dober pokazatelj, da je občina Trebnje občina dobrega življenja. Naraščajoča gostota prebivalstva je gotovo tudi posledica ugodne geografske lokacije, saj Trebnje  leži ob železnici in avtocesti Ljubljana - Novo mesto, gradnja katerih je mesto postavilo v središče gospodarskega, političnega in družbenega dogajanja.

Središče mesta se ponaša s čudovito pozno-gotsko župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja. Cerkev ima velik bakren zvonik, ki se ga zaradi njegove tipične zelene barve, prepozna že od daleč. V središču mesta so tudi vse najpomembnejše institucije, od upravne enote in občinske stavbe do zdravstvenega doma z urgenco in centrom za socialno delo. Poleg Osnovne šole Trebnje in njenih podružnic ter Osnovne šole Veliki Gaber, se je mogoče v Trebnjem vključiti tudi  v izobraževanje odraslih, poklicno usposabljanje in tečaje. Te  izvaja Center za izobraževanje in kulturo Trebnje, ki pokriva celotno jugovzhodno in delno tudi osrednjo Slovenijo. Kot del CIK-a delujeta še Center za medgeneracijsko učenje in celo Univerza za tretje življenjsko obdobje. Vztrajno rast prebivalstva v mestu in občini, dokazuje tudi dejstvo, da je v letu 2006 v občini obstajalo le 14 oddelkov vrtca, danes pa Vrtec Mavrica v Trebnjem in Vrtec Sončnica v Velikem Gabru, z ločeno enoto Sela pri Šumberku, obsegajo skupno 44 oddelkov. V Trebnjem imata tudi glasba in kultura svoj poseben prostor. Poleg Glasbene šole Trebnje, je Občinski pihalni orkester Trebnje s svojo 90-letno zgodovino zagotovo ponos mesta. Galerija naivne umetnosti je znana kot edina zbirka naivne - umetnosti v Sloveniji in ena najpomembnejših na svetu. Današnjo zbirko, ki vključuje več kot 1.200 umetniških del, je ustvarilo več kot 270 umetnikov iz 40 držav, od poznih šestdesetih let na letnem taboru naivne umetnosti.

Mesto se razvija tudi na gospodarskem področju. V industrijsko-podjetniški coni in industrijski coni, ki so locirane na obrobju mesta, so podjetja z gradbenim materialom, in podjetja avtomobilske, kemične in kovinske industrije (Trimo d.d., Akripol d.o.o., TEM Čatež d.o.o., Rem d.o.o., BHS - Bartog d.o.o., Pan Jan d.o.o., Avto Slak d.o.o., ...).

Zanimivo dejstvo: Skozi občino Trebnje in samo mesto poteka 15. poldnevnik. Meridian je namišljen polkrog, ki povezuje zemeljska pola in vse kraje, kjer sonce vzhaja, je na višku in zahaja hkrati. Poleg kamnitega spomenika in informacijske table z osnovnimi informacijami o meridianu na Vrhtrebnjem, je poldnevnik obeležen tudi na zahodnem vhodu v mesto z velikim znakom in radijsko vodeno uro, ki kaže točen srednjeevropski čas.

 

 

Površina: 163,3 km²
Prebivalstvo: 12.354 (1. 7. 2016)
Število naselij: 131
Število krajevnih skupnosti: 12

Župan Občine Trebnje

Alojzij Kastelic»Z medobčinskim razvojnim centrom smo ustanovili službo, ki vsem trem občinam služi v smislu sodelovanja, povezovanja in iskanja zunanjih virov financiranja. Naš skupni cilj je, da našim občankam in občanom preko projektov zagotovimo tako osnovne pogoje za kvalitetno življenje kot tudi dodatne vsebine, storitve in infrastrukturo, ki bodo njihovemu življenju in bivanju v naših občinah zagotovile še višjo dodano vrednost.«

Kontakt

Imate vprašanje? Stopite v stik z nami.

Kontaktirajte nas